Wykonanie

Czasem mam ochotę zjeść na śniadanie coś takiego. Nie jest to oczywiście "takie o" coś, a niezwykle puszyste i aromatyczne bułeczki obsypane różnymi
ziołami wprost z mojego ogródka. Można dołożyć ulubione dodatki i w mgnieniu oka mamy sycące śniadanie, piknikowy obiad, czy imprezową przekąskę.Składniki (9
bułek):ciasto1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody20 g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytniej1/2 szklanki
mąki razowej1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwek2 gałązki
rozmarynu10 gałązek
oregano5 listków
bazylii10 łodyżek
tymiankuponadto (ulubione dodatki)
ketchup pikantny3
pomidory2 kulki
mozzarellisólZioła siekamy drobno. Oprószamy je szczyptą
soli i odstawiamy, by puściły sok.Zarabiamy ciasto.
Mleko i
wodę podgrzewamy razem z
cukrem. Do letniej mieszaniny dodajemy rozkruszone
drożdże. Mieszamy całość i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.W dużej misce umieszczamy
mąki,
sól oraz
oliwę. Wlewamy aktywne
drożdże i zarabiamy jednolite, gładkie ciasto, które powinno odchodzić od ręki i miski. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Następnie przenosimy ciasto na oprószoną
mąką stolnicę, rozwałkowujemy delikatnie i dzielimy na 9 części. Formujemy najpierw bułeczkę, a następnie placek (kulki spłaszczamy dłonią).
Bułki polewamy
ketchupem i posypujemy
ziołami z
solą. Na wierzchu układamy plasterki
pomidora i
mozzarelli lub inne ulubione dodatki (
szynkę,
oliwki,
ogórki kiszone,
cebulkę,
paprykę).Układamy mini-pizze na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C (na złoty kolor).





